הפילוסופיה של היוגה

הפילוסופיה של היוגה

היוגה היא אחת משש הדרשנות, אסכולות, בפילוסופיה ההודית. דארשאנה פירושה לראות, זוהי השקפה אל מציאות, נקודת מבט החודרת אל תוך המציאות חוקרת ומנתחת אותה ומסיקה מסקנות לגביה. שש הדארשנות בפילוסופיה ההודית הן: סאנקאיה, יוגה, נייאיה, וייששיקה, מימאמסה, וודאנטה.

תוצאות עיקריות:

  • היוגה היא אחת משש הדרשנות בפילוסופיה ההודית.
  • דארשאנה פירושה לראות ולחקור את המציאות.
  • שש הדרשנות הן סאנקאיה, יוגה, נייאיה, וייששיקה, מימאמסה וודאנטה.

הסוטרות של היוגה

הסוטרות של היוגה הן שילובים של מילים ומשפטים "שזורים" ביחד ליצירת מירקם היוצר את המדע, האומנות והפילוסופיה של היוגה. ידיעה הסוטרות מגדירות את מטרתה וייעודה של היוגה, המכשולים העומדים בפני השגתן, מעניקות כלים להתמודדות והתגברות על המכשולים, להשגת מטרות ויעדים על מנת לחיות חיים של שקט, שלמות, איזון ואושר.

כשאנו מתעמקים בהבנה של הסוטרות של היוגה, שמנו לב שהן מספקות לנו את הידיעות והכלים הנדרשים על מנת למצוא את החיבור, להרגיש את התחושת מילוי ולצמוח בתחומים השונים שבהם יכולה להיבחר היוגה.

היוגה היא מערכת של תרגולים ופעילויות הדורשת התמדה, מניעה והתמודדות עם אתגרים פיזיים ורגשיים. הסוטרות של היוגה מסבירות לנו את הדרך שבה ניתן לעבור דרך האתגרים ולהשגת המטרות והיעדים שלנו.

כשאנחנו משקיעים זמן ומאמץ בהבנה טובה ובתירגול יסודי של הסוטרות, אנחנו יכולים למצוא את הדרך לחיבור אמיתי עם עצמנו ועם העולם הפנימי שלנו.

תהליכי היסוד ביוגה

נשתקף ביוגה במגוון תהליכים ושלבים שמלמדים אותנו על מנת לתקשר עם עצמנו ועם האמת העמוקה ביותר שבפנים שלנו. בכל שלב מתעמקים ביותר ביסוד המתמקד בתחושות של רוגע וחיבור נפשי.

  1. התחברות: עלינו להתחבר לחייים, לגוף שלנו ולמציאות הפנימית שלנו.
  2. זיהוי: כשאנחנו מתחילים לזהות את המחשבות והתחושות שעוברות דרך שקטה לפנינו, אנו מגיעים למהות האמיתית ביותר שלנו.
  3. שחרור: כשאנחנו משחררים את התחושות והמחשבות השולטות עלינו, אנחנו מפטרים את עצמנו מהשפעתן השליטה.
  4. ביטוי: עלינו לבטא את עצמנו באופן חופשי, כך שנוכל להיות מי שאנחנו באמת רוצים להיות.

בתהליך זה אנחנו מתפתחים, משתפרים ומתבטחים בתחושות של קשיבות, חיבור ותחושות מילוי.

אשטנגה יוגה

האשטנגה יוגה הנקראות פשוט לעתים שמונה הן שמונה האברים שבהן מתבצע תרגול יוגה. הזרועות האלו בנויות בצורה מאד מובנית והן מהוות את השלבים השונים בדרך היוגה, המובילה למימוש העצמי והשקטת תנודות התודעה.

אשטנגה יוגה

חיצוני:

שם אשטנגה: תיאור:
מריאציה: וירבאדראסנה שחרור הגוף מהכבידה על ידי נמצאות מאופקת מסוימת
ארדה ממעמד עלום: מוחותא פדהסטאנה כשישנו מעמד כבד, ניתן לשים מוחותא פדהסטאנה כדי לתמוך במאמץ הגוף

גבישי:

שם אשטנגה: תיאור:
מריאציה: רוצ'אסנה השיחות לשחרור הרצף הפראניתי בצורה מדויקת ומבוקרת
שיחה להרצף המרכזי: פראשריתי תרגול ממוקד בהרצף המרכזי וביישול דשן

יאמה (YAMA)

ביאמות היוגה ישנם קודים להתנהגות וריסון עצמי, כגון אמירת שקרים, הימנעות מאלימות והימנעות מהיצמדות ותלותיות. קודים אלו הם חלק מפילוסופיה היוגה המטרתה לשפר את התירגול הפיזי וליישם את היוגה בחיי היום יום.

ביאמות היוגה, אנחנו לומדים איך להתנהג בצורה מודעת ואחראית. מתוך הימנעות מהתנהגויות לאחרת ותהליכים פנימיים של ריסון עצמי, אנחנו מתקרבים לתכנון תיקון התנהגותנו השחקנית לחיים באיזון, שקט ואושר.

נושא קודי התנהגות
שקרים הימנעות מאמירת שקרים ואי כנות
אלימות הימנעות מאלימות ופגיעה באחרים
היצמדות ותלותיות הימנעות מהתלות בצרכים חיצוניים והתמקדות בפנימי ובתחושותינו

ניאמה (NIYAMA)

בניאמות היוגה ישנם קודים לשמירה ושמורעות, כגון ניקיון פיזי ונפשי, משמעת, עצמאות וכניעה ליקום. אלו מהווים את הקודים שלנו בשביל לשמור ולספק על עצמנו.

הניאמה היא השלב השני בסוללת היוגה סוטרה לחיים שלמים ומאוזנים. הרכיבים השונים בניאמה מאפשרים לנו להתרכז על המילים הפרטיות וליצור ביניהן קונטרסטים משמעותיים ועמוקים.

ניאמה סוג פירוש
שוצרת מוגנות ניקיון פיזי ונפשי
שוצרת גופנית התשוממות לתרגול
אדמה מוסרית מעניקה משמעת ואיזון
בן האדם רוחנית מכוונת לעצמאות וכניעה ליקום

הקודים הניאמה מאפשרים לנו ליישם מדיטציה בחיינו היומיומיים ולהתפתח רוחנית ואישית. באמצעות הקודים הללו אנו מתמודדים עם אתגרים המצוצים בדרך ומשפרים את איכות החיים שלנו.

ניאמה יוגה

אסאנה (ASANA)

האסאנות הן תנוחות יוגה שמטרתן למיזג את הגוף והנפש דרך תרגול פיזי. באמצעות האסאנות, אנחנו משתמשים בתנועה ובתחושות פיזיות כדי להקל על לחץ ולשחרר מתחים מהגוף והמוח.

תירגול האסאנות מסייע לפתח את הרגישות לתנועה הפנימית ולקינועים הדרושים לכל תנוחה. תרגול מדויק ומתמיד של האסאנות משפר את יכולת התנועה ומגביר את היכולת הנפשית למיזוג הגוף והנפש.

אסאנה מתחילים מתנוחות פשוטות ומתקדמים לתנוחות קשות יותר בהדרגה. תרגול מתמיד של האסאנות מפתח את היכולת להתמודד עם מאמץ ולשלוט בנשימה בעת תנוחות לא נוחות. ביצוע תנוחות אסאנה הרוגע את האודות ומעניק שקט רוחני.

תרגול האסאנות, אם מבוצע בצורה נכונה ומתמידה, יכול לשפר את הגמישות, לשפר את תיאום ואיזון הגוף, ולהעניק תחושת רוגע ושלווה לרוח.

טיפים לתרגול האסאנות:

  • שמרו על יכולת האזנה לגוף שלכם ועבודו עם גוף חסר מתח, בעומסים המותאמים אישית.
  • התחילו מתרגול קצר בכמה דקות והוסיפו זמן תרגול בהדרגה.
  • תרגלו בצורה תקנית ומדויקת, בהתאם להנחיות היוגה.
  • אחרי תרגול, אפשר לסקר את התנוחות שהתרגלתם בהם ולהעריך את התחושות והשפעות שלהם על גוף ורוח.

פראנהיאמה (PRANAYAMA)

תירגול הפראנהיאמה הוא תירגול של הנשימה המבוקרת המובילה לשילוב של הגוף והנפש. תירגול זה מאפשר לנו להישאר במצב של איזון ולחיות חיים באיכות גבוהה. בעזרת תרגול הנשימה המתוכנן והכתוב מראש, אנחנו משפיעים על מערכת העצבים הפרפרין על מנת להרגיע את הזיכרון הרגשי ולהשפיע על אזורים רבים של המוח, ולכן אין כמו להתאמן בטכניקות של תנועה, זעירה ופנימית, המבוצעות ע"י תנועות מדויקות ובסדר קבוע.

שם התרגול תיאור
תרגול הוקיי שימור הנשימה בקודקודים שונים ושילוב אימוני נשימה
נדידה השימור של אורך הנשימה על פני זמן מוגבל
בהיות חופשית שילוב של נשימות שמורות ומדויקות יחד עם שימור הנשימה

תרגול הפראנהיאמה מסייע לשפר את איכות החיים שלנו, על ידי שליטה ומניעה נכונה של הנשימה. התרגול מקנה לנו יכולת לנהל את האנרגיה שלנו, להזרמה חופשית של החיים ולהוביל לאיזון בכל הנוגע אל גוף ותודעה. קיבועי השמירה הנשימתיים נעשים לעיתים בתחילה בשלבים נמוכים כמו בכפיפת כתפיים ונשימה מנוגדת של מפרק השריר מניע נשימה חוזרת, כיאותם הם בסיסי הכוח המרכזי בתרגול קדומות היוגה ונוגעים לכל אזור בגוף – במערכת העצבים המרכזית, במערכת העצבים הפרפרין (מערכות יסוד מרכזיות של הגוף), ומניפולציה על מערכת הליבה.

פראטיאהרה (PRATYAHARA)

פראטיאהרה היא כשנוי החושים מאובייקטים חיצוניים והתכנסות פנימית. תרגול זה מאפשר לנו להתנעות החושים באופן פנימי ולהיות באמת קשובים לקולות הפנימיים שלנו.

הפראטיאהרה היא השלב החמישי בדרך היוגה, מיוחד בעצמו, ונמשך לאחר שהיאמה- תרגול ההתשנויות הבחיצואיות על ההתנהגות- מופקעת מן העכברוש.

המטרה של הפראטיאהרה היא למצוא רגיעה שלמה מתוך תופעות החיצוניות שמסביבנו והמניעים אותנו. התרגול מאפשר לנו לרדת אל תוך הפנימיות שלנו, להתנדב לתהלוכים הפנימיים ולשקול את תנודות התודעה שלנו במודעות ובאופן לא משפיע על הפרעת הרוח הפנימית. בתרגול, אנו משתמשים בפראן- תרגול הנשימה, לניתוב ולתחזוקת העוצמות הפנימיות שלנו.

כשנוי החושים נלקח מהתרגול היומי וכשהפרעת הרוח הפנימית א- תתמודד עם חלק מחוסרי התכנסות, בדיוק אז אנו חייבים למצוא את האפשרות הטובה ביותר להתבלט.

מועדון היוגה שלנו מתק報 כי פראטיאהרה רק הולכת ומתפשט והיא משנה אותנו למיטביה. דרך התשוממות מוחלטת, נעשה גם מנעול את הנגיעה מהעולם החיצוני, מאכלסים כל פרט פנימי בפרנת הנשמה, נלחמים בצורות מניעיות שליליות וטובות, משתיקים כל תחזיות של תנודות.

בהמשך לתרגול הפראטיאהרה, אנו משתמשים בפראן כדי לבנות הגנה על הפראן עצמו, ובכך משמירים על הייחודיות, הפריון והמסה המוסרית, שבה גורם תנודות ׳ההתכביה׳.

משטר של פראטיאהרה

מציאת רגעים של שקט ושלמות בינואר העיניים תמיכה בריכון חיצוני רגשי מנעות מחולשה בגוף
התשוממות מוחלטת תחושות פנימיות בלתי עמוקות בניית קושי קונרטיביות,עזרה לבחירת תנוחה מתוך רוח פנימית שליטה במיקומים שונים של הפנימיה, לשלוט ובמטרה לקשוט אותה

למסקנה: התרגול פראטיאהרה מתמקד בהסתירות והתנסה בפרנת הגוף.

דהאראנה (DHARANA)

דהאראנה היא יכולת מרתקת ביותר ביוגה, היכולת להתמקד ולרכוז בנקודה אחת מתוך עולם המידע הרב. בעזרת דהאראנה, אנחנו מייצרים ריכוז ומיקוד מרמה גבוהה, המאפשר לנו לחקור ולהבין את המציאות ברמות עמוקות יותר. היכולת להתמקד ולרכוז היא חשובה מאוד בתרגול היוגה וזו בעצם יכולת רוחנית הנחוצה על מנת להתקדם בתהליך הפיתוח הרוחני שלנו.

על מנת למקד את התשוממותנו ולשפר את יכולת דהאראנה שלנו, תרגול היוגה מציע מגוון תרגולים ושיטות, כגון קריאה בנקודה אחת, תרגול של שתי דברים או שתיים דברים בבת אחת, ריכוז על מוח מסוים ועוד. בעזרת תרגול קבוע ומתמיד של דהאראנה, אנחנו מתפתחים מנטלית ורוחנית ומגבירים את היכולת להבין ולנתח את המציאות בצורה עמוקה ומעמיקה.

דיאנה (DHYANA)

דיאנה היא כניסה למצב מדיטטיבי, בו אנחנו שוקטים וללא מחשבות ורגשות. דיאנה מאפשרת לנו לכנות ולהימצא במצבי הרוגע והאושר הפנימי.

הפנימיות בתרגול היוגה תוצאות
דיאנה שקט ורוגע פנימי
מדיטציה ריכוז והתמקדות ברגע הקיום הנוכחי

מסקנה

הפילוסופיה של היוגה מבוססת על ידיעה המגוונת של הדראשנות השש בפילוסופיה ההודית. יוגה היא אחת משיש הדרשנות בפילוסופיה ההודית המציעה לנו כלים לשקם תודעתנו ולהשיג איזון פנימי, שלמות ואושר. התרגול הפיזי של היוגה מאפשר לנו להתעמק בתחושה הפנימית שלנו ולהתחבר לשקט ולשלמות הפנימית שבתודעתנו.

טרם נתחיל בתרגול הפיזי ביוגה, יש לנו להבין את העקרונות והמנהגים השונים שביגיעה למטרותינו הפנימיות. הדרך לשלמות ואיזון היא דרך קשה ומאתגרת, אך בהחלט מתוך הכרות עם הפילוסופיה היוגה נוכל למצוא בה מידע רחב ומרתק, שיכול לעזור לנו בהשגת מטרותינו.

המסע הבפנימי של היוגה מתחיל בתרגול הפיזי, המתקדם למערכת הסוטרות, וממשיך לכל הידיעות של היוגה שלמדנו על ידי הפילוסופיה ההודית. דרך תרגול היוגה, אנחנו מתרגלים ומתעמקים בפנינים הפילוסופיות של הדראשנות, ומגלים יכולות חדשות ומדהימות שבתודעתנו.

שאלות נפוצות

מה הפילוסופיה של היוגה?

הפילוסופיה של היוגה מבוססת על ידיעה המגוונת של הדארשנות השש בפילוסופיה ההודית. היא מטרתה לשפר את התירגול הפיזי של היוגה וליישם את העקרונות שלה בחיי היומיומיים. הפילוסופיה מכוונת לשקם איזון ואושר ולהביא להכרת הפוטנציאל המוחלט של האדם.

מהם הסוטרות של היוגה?

הסוטרות של היוגה הן הלכות ועקרונות שמגדירים את משמעות וייעודה של היוגה. הם מציינים את המכשולים העומדים בפני השגת מטרות היוגה ומעניקים כלים להתמודדות והתגברות עליהם. בעזרת הסוטרות, אנו יכולים לחיות חיים של שקט, שלמות, איזון ואושר.

מהן אשטנגה יוגה?

אשטנגה יוגה הם שמונה אברים שבהם מתבצע תרגול היוגה. האברים הללו בנויים בצורה מובנית ושולבים את השלבים השונים של דרך היוגה, המובילה למימוש עצמי ושקטת תודעה. בעזרת התרגול האיכותי של אשטנגה יוגה, אנחנו מאמנים ומכינים את הגוף והתודעה לטובת התרגול המודע.

מה היא יאמה (YAMA)?

יאמה הם קודים של התנהגות ביוגה שכוללים אמירת אמת, הימנעות מאלימות והימנעות מהיצמדות ותלות. קודים אלו מהווים חלק מפילוסופיה היוגה ומטרתם היא לשפר את התירגול הפיזי וליישם את היוגה בחיי היומיומיים.

מה היא ניאמה (NIYAMA)?

ניאמה הם קודים לשמירה ושמורעות שכוללים ניקיון פיזי ונפשי, משמעת, עצמאות וכניעה ליקום. קודים אלו מהווים את המדריך האישי שלנו לשמירה וספק על עצמנו.

מהן האסאנות (ASANA)?

האסאנות הן תנוחות יוגה המטרתן למיזג את הגוף והנפש דרך תרגול פיזי. תירגול האסאנות מכין את הגוף והתודעה לתרגולים מתקדמים כמו פראנהימה ומדיטציה, ומאפשר תנוחה פיזית מוקפדת ומדויקת.

מה היא פראנהיאמה (PRANAYAMA)?

פראנהיאמה היא הנשימה המבוקרת ביוגה המביאה לתיאום של הגוף והנפש. תרגול פראנהיאמה מאפשר לנו לשפר את איכות החיים, האיזון הפנימי והתבוננות גבוהה יותר.

מה זה פראטיאהרה (PRATYAHARA)?

פראטיאהרה היא יכולת לשלוט ולשלוט בחושים החיצוניים ולהתמקד בתנועות הפנימיות. תרגול זה מאפשר לנו להתבונן פנימית ולהיות קשובים באופן אמיתי לקולות הפנימיים בתוכנו.

מה זה דהאראנה (DHARANA)?

דהאראנה היא יכולת להתמקד ולרכז בנקודה אחת, והיא מתחברת למיקוד הרוחני והתשוממות. תרגול דהאראנה יכול לשפר מאוד את רמת היכולת הרוחנית שלנו ולאפשר לנו להכיר את האיזורים הפנימיים והעמוקים שבתודעה שלנו.

מה זה דיאנה (DHYANA)?

דיאנה היא גורם של מדיטציה, בו אנו משקטים את התודעה, מביאים את התודעה למצב של שקט ורוגע ופנימיות. דיאנה מאפשרת לנו להיכנס למצבי הרוגע והאושר הפנימי שלנו ולהיות עמוקים יותר בתודעה.

מימוש הפילוסופיה של היוגה

הפילוסופיה של היוגה מכילה מידע עשיר ומגוון שמאפשר לנו להבין באופן מעמיק את מטרות היוגה ומדוע התרגול הפיזי ביוגה הוא מרכיב חשוב במימוש העצמי שלנו. התרגול הפיזי מאפשר לנו לחוות תחושות של שקט, שלמות ואושר ומועניק לנו את הידע והניסיון הנדרשים כדי להתעמק בפרקי היוגה המתקדמים יותר כמו פראנהיאמה ומדיטציה.

מאמרים אחרונים >>

עוד מידע בנושא שעשוי לעניין אותך >>

תרגול יוגה בהריון

יוגה בהריון

תרגול יוגה במהלך ההריון הוא חיוני ובריא. תנוחות היוגה מגמישות את השרירים והמפרקים ומשחררות מתח

לקריאה »
אימון יוגה

אימון יוגה

אימון יוגה הוא משנה את הגוף והנפש. האימון כולל תרגול תנוחות יוגה, התבוננות בנשימה ומדיטציה.

לקריאה »
דילוג לתוכן